Terug naar het overzicht

Voldoende slaap

Is het je wel eens opgevallen dat 's avonds de problemen groter lijken, en dat 's morgens soms een oplossing vanzelf in je hoofd zit? Blijkbaar is lichamelijke rust nodig om ook emotioneel tot rust te komen. Als je voor een langere periode te weinig slaapt, kun je last krijgen van concentratieproblemen, depressiviteit, lusteloosheid etc.

Voldoende slaap is erg belangrijk om goed in je vel te zitten. Lukt goed slapen gewoon echt niet? Probeer in de avond minstens een uur voordat je naar bed gaat niet meer naar een beeldscherm te kijken (welke aan staat natuurlijk). Verder kan een huisarts of psychiater ook slaapmedicatie voorschrijven (vaak ook niet verslavende pillen als aanvulling op bijvoorbeeld antidepressiva). Voldoende beweging overdag, het liefst in de frisse buitenlucht, kan ook helpen om 's nachts beter tot rust te komen.

Een slapende kat

Let op: Zelfmoord.nl en Stichting LeefMee zijn geen onderdeel van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Wij verwijzen slechts naar hun website.

113 Zelfmoordpreventie is een Nederlandse stichting die zich richt op het voorkomen van zelfmoord. De stichting is 24 uur per dag bereikbaar voor suïcidale mensen met een hulpvraag, een verzoek om informatie of een luisterend oor. Mensen kunnen telefonisch contact zoeken vanuit Nederland op 113. Hulp wordt ook geboden per e-mail of chat, desgewenst volledig anoniem.