Terug naar het overzicht

Probeer eens iets anders

Soms zit je vast in patronen die telkens terugkomen. Je ouders maken ruzie, jij gaat stilletjes op je kamer zitten tot ze uitgeraasd zijn. Iemand zegt iets tegen je wat je niet leuk vind, als reactie zeg je gewoon iets heel stoms terug. Als ze vragen hoe gaat het met je, dan zeg je goed, terwijl het helemaal niet goed gaat...

Soms moet je uit de patronen komen. Als iemand aan je vraagt hoe het met je gaat, zeg je gewoon eerlijk dat je je niet zo goed voelt. Als je ouders ruzie maken, ga je niet stilletjes weg, maar je vraagt aan ze of ze misschien willen proberen om eens naar elkaar te luisteren, omdat het jouw pijn doet als ze zo schreeuwen.

Iedere situatie is anders, maar het idee is wel: als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. Dus een keer op een heel andere manier reageren, en dan eens kijken wat er verandert. Omdenken.

Het doorbreken van gewoontes uitgebeeld als een muur met een barst erin, waardoor een tropisch gebied getoond wordt

Let op: Zelfmoord.nl en Stichting LeefMee zijn geen onderdeel van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Wij verwijzen slechts naar hun website.

113 Zelfmoordpreventie is een Nederlandse stichting die zich richt op het voorkomen van zelfmoord. De stichting is 24 uur per dag bereikbaar voor suïcidale mensen met een hulpvraag, een verzoek om informatie of een luisterend oor. Mensen kunnen telefonisch contact zoeken vanuit Nederland op 113. Hulp wordt ook geboden per e-mail of chat, desgewenst volledig anoniem.